Eva Kristóf

 

Hiszem, hogy az energia, amelyet beleadok a tárgyakba, megmarad bennük.

Mé jméno najdete pod dvěma autorskými kolekcemi – White Line a New Life.

 

White Line kollekciót az új és organikus eredetű anyagok jellemzik. Egyes darabjai hagyományos feldolgozású, helyi alapanyagokból készülnek, nagy hangsúlyt fektetve a kézműves mesterségekre és a kézi munka magas arányára. A kollekció megalkotásakor szem előtt tartottuk az újrahasznosítás legújabb technológiáit, és célként tűztük ki a méltányos kereskedelem (fair trade) közvetlen támogatását is. A termékek az atópiás és ekcémás felhasználók speciális elvárásait éppúgy kielégítik, mint azokét, akiknek nem mindegy, milyen ruhát hordanak, és milyen dolgokkal veszik körül magukat..

​New Life kollekció csupa egyedi és különleges darabból áll. Különböző kiselejtezett és használaton kívüli tárgyak kapnak új dizájnt, miközben a hangsúlyt elsősorban a textíliák és a faanyagok értéknövelő újrahasznosítására (upcycling) helyezzük. Reményeink szerint a kollekció inspirációt jelent majd azoknak is, akik szeretnének kilépni a fogyasztói társadalomra jellemző, állandó vásárlás-és-kidobás ördögi köréből. A New Life stílust megkedvelők idővel minden terméknél megtalálják majd az elkészítéshez szükséges leírást is.

​Eva Kristóf for Guapa – Guapa je úspěšné slovenské studio, které vytváří tapety, látky a interiérové doplňky s autorskými vzory. Z naší spolupráce vzešlo kromě řady textilních produktů také přátelství.

Kicsit bővebben magamról...

Még csak hároméves voltam, amikor rabul ejtett a varrás. Előszeretettel szurkáltam bele, jó mélyre, a varrótűket a rekamiénk puha ülőkéjébe. Máig jól emlékszem azoknak a szerencsés családtagoknak és ismerősöknek a riadt arckifejezésére, akik fenekükkel tapasztalták meg a tűk hegyét. Kizárólag a szüleim fáradhatatlan türelmének és szeretetének köszönhetően tudtam csak fokozatosan bővíteni a kreatív repertoárom eszközeit, és az idők során tovább finomítani a különböző technológiákat.

 

Két dolog hatott nagyon erősen az életemre. A férjemmel való megismerkedés és a gyerekeim megszületése.

A férjem – aki nem cseh, kreatívigazgatója – nagy látnok, a szó szoros értelmében segített kitágítani a határaimat. Ötleteimet vele beszélem meg elsőként, és maximálisan megbízom a véleményében.

A másik meghatározó mérföldkő a gyerekeim megszületése volt. Megváltoztatták a világlátásomat, és megtanítottak arra, mik az igazán fontos dolgok az életben. Szeretem magamat szép és inspiratív tárgyakkal körülvenni. A gyerekek világra jöttét követően ehhez a belső szükséglethez társult még a tárgyak egyszerű kezelhetősége, az egészségre való ártalmatlanságuk és a kényelem iránti igény.

Édesapámmal – aki atomfizikus volt – egykor sokat beszélgettünk a minket körülvevő tárgyak energiájáról. Beszélgetéseinket már nem tudjuk folytatni, de én továbbra is hiszem, hogy az energia, amelyet beleadok a tárgyakba, megmarad bennük.

Eva Kristóf jelenleg Prágában él és alkot. Textil szakot végzett Brünnben, azután szabad grafikát tanult Eduard Ovčáček festőművész kurzusán, majd szobrászatot Stanislav Hanzík és Márius Kotrba szobrászok kurzusain. Hosszú ideig a médiában, a kultúra területén és a reklámszektorban dolgozott. Nemrégiben úgy döntött, hogy otthagyja ezt a világot, és idejét elsősorban a saját maga által alkotott dolgoknak fogja szentelni.

Jövőképem

Inspirálni a többieket. Megmutatni, hogy fenntartható módon is lehet szép és praktikus dolgokat csinálni, és az értéknövelő újrahasznosítás (upcycling) járható út.